Najsłodsze święto… z marmoladą BONA

Tłusty czwartek to jedno z najbardziej lubianych świąt. W Polsce obchodzone jest od XVII wieku i już od wtedy uznaje się, że pączki zjedzone tego dnia nie mają kalorii 😉… a na pewno te własnoręcznie wykonane z marmoladą BONA*

Zatem do dzieła! Oto przepis, dzięki któremu zrobisz puszyste, pyszne pączki!
Przepis na pączki z marmoladą BONA

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml / szklanka mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 40 g drożdży
  • 4 żółtka
  • całe jajko 1 szt.
  • 100 g masła (roztopione)
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka czystej wódki lub spirytusu

 

Nadzienie: 500g marmolada BONA. Możesz użyć marmolady wieloowocowej lub o smaku różanym.
Do smażenia potrzeba ok. 1,5 litr oleju

Przygotowanie: Rozkrusz drożdże, dodaj 2 łyżki cukru i połowę mleka (ok. 125 ml). Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut. W osobnym naczyniu utrzyj żółtka, jajko i pozostały cukier. Do większej miski wsyp całą mąkę, dodaj: masę jajeczną, przygotowany zaczyn z droży, pozostałe mleko, spirytus. Na koniec dodaj roztopione (wystygnięte) masło. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagniataj ciasto przez ok. 15 min. Teraz Twoje ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (np. przy kaloryferze, w misce z ciepłą wodą) na godzinę. Po wyrośnięciu ciasto podziel na ok. 20 porcji, uformuj puszyste placki, dodaj na każdego z nich łyżeczkę marmolady BONA, dokładnie zaklej pączki. Odstaw na ok. 15 min do lekkiego wyrośnięcia.
Czas na smażenie! Rozgrzej olej w dużym garnku, aby sprawdzić czy już jest nagrzany wrzuć do garnka mały kawałek ciasta i zobacz czy już się smaży, czy nie przypala. Jeżeli olej ma odpowiednią temperaturę smaż pączki na złoty kolor (ok. 2 min) z obu stron.

SMACZNEGO!

* 1 pączek, w zależności od wielkości, ma od 250 do 400 kalorii